Endemit Archives:Úvod

Endemit, respektive endemicky se vyskytující organismus, je organismus, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje. V úvahu se bere pouze přirozený výskyt. Areály výskytu endemitů jsou rozdílné. Někdy se jedná o jednu lokalitu s rozlohou pouze několika čtverečních metrů.
Wikipedie, heslo Endemit

Je třeba přiznat, že mezi duševní sekreci a produkci díla, které ji reprodukuje a předává dál, se vkrádá velice svízelná operace hledání formy, kterou si každý musí vybrat podle vlastního gusta. Nejrychleji toho lze docílit užitím formy, kterou má pro nás kultura předem připravenu. Kdo se však k tomuto postupu uchýlí, musí záhy konstatovat, že takto lze semlít pouze jeden druh obilí, a to specifické obilí kultury; i to je předem připraveno. Výsledkem pak je mouka umletá snadno a rychle, ale v žádném případě to není ta vaše. Kultura má předem připraven také model mozku, uhnětený z jejího těsta, jímž může nahradit ten váš.

„S kulturou se to má jako s tolika jinými věcmi, jejichž kouzlo vyprchá, jakmile vyslovíme jejich jméno. V první fázi jde o umění rozjařené, svévolné a plné ohně. Ve druhé se objevuje slovo kultura, které umění svazuje křídla. Ve třetí fázi máme co do činění s údernickou kulturou, s kulturním zupáctvím a umění mizí úplně,“

Jean Dubuffet, Dusivá kultura






Projekt Endemit vznikl z potřeby mapovat a archivovat specifické hudební projevy nalézající se na okraji, či přímo za okrajem toho co je běžně přijímáno jako hudba. Juvenilní projekty, dětské či mladistvé pokusy o hudební kompozice, doposud nezasažené ambicí a touhou podobat se slavným vzorům, domácí produkty různých vizionářů nebo prostě díla svérázných osobností, které se nevejdou do žádné škatulky. Hudba většinou nesnažící se komunikovat s většinovou společností, tvořená pro samotného autora, nebo pro okruh jeho přátel. Hudba tvořená z nutnosti ale často také náhodou, omylem nebo v pominutí smyslů.
Taková hudba nám může být protijedem proti přeprodukované dokonalosti mainstreamové hudby, která nás ze všech stran obklopuje. Hudba která nám ukazuje syrový, neretušovaný zvuk, hudba v syrovém stavu, je schopna osvěžit naše uši vycepované k poslouchání těch správných hudebních forem. Nehomologovaná hudba, nenaplňující žádné standardy nám je schopná znova odkrýt anarchistickou podstatu hudebního umění. Žádná hudba není správná, žádná hudba není nesprávná.
Endemit se zajímá o všechny umělce tvořící v duchu naivního či intuitivního umění, art-brut, outsider art, o všechny vizionářské hudební projevy i o různé freak-out projekty, ale také pokusy “seriozních” hudebníků proniknout na území zasvěcené hudbě v syrovém stavu. Endemit archives vytahují na světlo zaprášené kazety ze zkušeben a dětských pokojů. Nahrávky, které nebyly určeny pro spořádanou posluchačskou veřejnost, ale které přesto spatřily světlo světa, patří na tuto stránku.


Komentáře

Oblíbené příspěvky