Samčo, brat dážďoviek




Ja sa robím, že som kapela.
                                    Samčo, brat dážďoviek

Samuel Szabó aka Samčo, brat dážďoviek (nebo také Samuelko lenivý, Samčo z odtemnenej izby, Samčo rozpľasnuty atd..) svou hudbou pokouší hranice potrhlosti jistě naprosto vědomě. Kromě svých četných aliasů vystupuje i v dalších skupinách a projektech (Vyschlí sysli, tISKA, Death-Jazz Trio, Vzorodev, Qbasic Orchestra, Pentagramček), z nichž některé jsou kromě Samča tvořené i dalšími neimaginárními osobnostmi.

Pokud máte dost času, můžete zahájit putování po Samuelových projektech třeba ZDE




Samčova biografie je stručná: “Narodil som sa v roku 1988. V roku 1998 som oslávil desať rokov. V roku 2006 som dosiahol plnoletosť. odvtedy mám každý rok o rok viac. Rád sa hrám s vecami ktoré vydávajú zvuk. Mi zobrali hračky keď som vyrástol, tak si musím vystačiť s týmto.”
 O to rozsochatější je pak jeho diskografie.

Musím se přiznat, že jsem všechny ty albumy raději ani nezačal počítat. Můžete se do toho pustit sami také na Samčově Bandcampu.

Nebo přeskakovat z písně na píseň na Soundcloudu...




Internetových stop zanechal Samčo dostatek. Jeho hudební styl je těžko popisovat, je to hudební a sonická všežravost, mající pravděpodobně za cíl přijít s co největším úletem. Urputný humor může být také největší překážkou při poslechu Samčových děl. Ne každý ocení gymnaziální dadaismus, nebo humorné kousky jako třeba technofolklórní vokoderovou zpívánku Profil na fejsbuku. Ale při procházce spletitým Samčovým hudebním světem narazíte jak na rozjančené křížení Ivana Mládka s Jandekem a infantilní popěvky, tak na remix katolické mše a elektronické experimenty, nebo freak-folk a plunderfonické orgie či jakousi pseudooperu Hommage á Justin Bieber. V písni Babi, šak už prestaň! (k slyšení v přehrávači na Bandzone) třeba můžeme zaslechnout ozvuky barretovských Pink Floyd prošpikovávané smrští hlasových samplů, skládajících nad kostrou písni nové dialogy z útržků televizních debat. Kytara je jedním ze Samčových hlavních nástrojů, tím nejhlavnějším by pak asi byl jeho hlas, či samply hlasů jiných lidí. S občasnou falší či chybou si Samčo hlavu neláme, což může být pro někoho další překážkou při poslechu, ale mě se zdá, že nechtěné chyby jsou tady spíše kořením. U takto rozsáhlé produkce se také na drobné chyby nehledí...

“Hm, nadprodukcia ruľäzz..ta neznam čo ine by som robil.”
                                                                                             Samčo, brat dážďoviek


                            

                            

                            

Komentáře

Oblíbené příspěvky