Zpěvák Koulivý


Projekt Zpěvák Koulivý je dalším z drobných pokladů, které jsou k nalezení na stránkách Unarclubu. Nepřekvapí tedy, že jde o další z projektů, které inicioval, nebo na kterých se alespoň nějakým způsobem podílel Petr Marek. S Petrem jsem také pořídil stručný rozhovor o vzniku tohoto zajímavého hudebního díla. 
Kompletní nahrávky Zpěváka koulivého jsou ke stažení na  ZDE. Vřele doporučuji vaší ctěné pozornosti!

Kde se vzal projekt (nebo skupina) Zpěvák koulivý a kdo byli jeho členové?
Z jakého popudu vznikl? Z jakého popudu zanikl?
Zpěvák Koulivý je Magdalena Hrubá. Nahrávky jsou společně se mnou u mě v pokojíku, příprava žádná, ani textová ani hudební, vyjma jediné písně "Ostrov smíchu" (která je paradoxně nedokončená).  Několik z těch písní jsem pak použil ve filmu LÁSKA SHORA, takže i vyšly na soundtracku. Vtipné je, že během nahrávání zjistila Magdalena, že improvizuje zásadně v mužském rodě, sama se tomu divila a tak se z toho stal Zpěvák Koulivý.





Na složce s názvem Zpěvák koulivý je vročení 1997-2001. Znamená to, že je album spíše kompilací, nebo archivem akcí, které proběhly v tomto rozmezí?
Myslím, že se to nahrávalo někdy od 1997, aha, už koukám, že mám napsáno 1997-2001. Album je všechno co jsme nahráli spolu v tom období. Vlastně bez výběru. Styl je naprosto neurčen, dělali jsme co nás napadlo, nebyla tam žádná koncepce.



Na nahrávce je slyšet blues, psychedelické instrumentálky i různé experimenty se smyčkováním atd. Je stylový rozptyl způsoben různými fázemi projektu, nahrávaného mezi lety 1997 a 2001, nebo je stylová roztříštěnost základní vlastností Zpěváka?
Magdalena vlastně nehraje na žádný hudební nástroj, takže její hraní, stejně jako u kamaráda Nebeského z Kakadua, bylo metodou pokus - omyl - opakování hezkého - zapomenutí. K vánocům jsem Majdě dal metalofon, na ten hrála i viditelně ve filmu Láska shora, kde hrála hlavní roli spolu s Prokopem Holoubkem. Majda je stálou VJkou a grafičkou Midi Lidí.

Vystoupil Zpěvák koulivý někdy živě?
Živě to nikdy nevystoupilo. Jednou, ještě dávno před Koulivým, se Majda přidala k naší kapele Unarclub (nebo možná to byla kapela Potřebujeme Znalce Aby si Nás Někdo Poslechl Band Big Band) a vystoupila s námi živě v budově hranických Kasáren. Byla to kapela zcela iimprovizující a Magdalena měla být zpěvákem ten večer. Ale přišla na pódium (poprvé v životě v roli zpěvačky) a styděla se a nic nezazpívala, čili se stala maskotem.

Říkal jsi, že Zpěvák koulivý je tvůj jediný major release. Čtyři skladby vyšly u Sony Music. Jak se taková věc povedla?
Když jsme dokončili film Láska shora, tak se jej ujal producent Petr Oukropec z firmy Negativ a uvedl jej do kin. S tím spojil i obvyklou praxi vydání soundtracku, už proto, že film je velmi hudební. A vzhledem k pověsti firmy Negativ, která dělala filmy Saši gedeoona či Petra Zelenky nebo Davida Ondříčka jako Samotáři nebo Šeptej (právě z výraznými a úspěšnými soundtracky), tak Sony Music / Bonton tak nějak automaticky kývli na vydání soundtracku k neznámému filmu.
Tím získal Koulivý svůj první IRSC kód a byl vylisován. A mnozí další...Tehdy jsem měl například radost, že jsem dostal na CD píseň ze singlu skupiny Z kopce “Poletování”. Říkal jsem si, že tahle krásná píseň (o jakési Magdaleně) zřejmě už nikdy nebude vydána na CD. Tak jsem měl pocit záchrany.

A znamená něco název projektu?
Název vychází z Magdalenina zájmu o přírodu a podivné živočichy hezkých tvarů a jmen: základem je samozřejmě Váleč Koulivý. A zajímavost: deska nikdy neměla obal, takže je to cédéčkový "whitelabel”, přestože Majda je výtvarník všech obalů Midi Lidí.






Komentáře

Oblíbené příspěvky